Menu

What's the Hardest Question Ever Written?

What's the Hardest Question Ever Written? We've been through thousands of numerical, verbal, logical and diagrammatic reasoning tests to find which is the hardest psychometric question ever written.

At Practice Aptitude Tests, we were interested to find out just what is the hardest psychometric test question ever written. We’ve been through thousands of psychometric tests and here we reveal the hardest numerical, verbal and diagrammatic reasoning questions. Take a look and see if you can join the few and answer them correctly.

Q) According to the passage, society needs structured financial products.

A) True
B) False
C) Cannot Say

Passage

Derivatives and other structured financial products are generally used for positive, risk-reduction purposes. For example, to secure the price of a commodity which is to be “bought” at a future date, but at a price that is set today. However, some academics and economic commentators view these as dangerous and irresponsible innovations in the world of international banking and global financial services.

Traders in these structured financial products are able to make large bets on the change in price of commodities or currencies and only need pay a small up-front deposit. Such traders can accumulate huge exposure to losses which could be devastating to their employers.

Sceptics believe that one day such products could lead to financial ruin for a bank if one or more derivatives traders chase their losses over an extended period of time. In summary, complex, structured financial products are a necessary evil to meet the demands of modern-day capitalist societies.

Solution

Correct Answer: False – They are a necessary for “capitalist societies” according to the passage.

Results

654 takers, 102 correct, 552 wrong, 16% success

Q) Which is the next logical image in the sequence?

Img

Solution

Correct Answer: A. Each block in the series contains three rows of three circles, two of which never move - one in the centre and one in the bottom left of the box. At each step in the series the black circle that starts in the top left spot moves along the top horizontal row, and then along the middle row – moving a single circle along each row at each step in the series. It also overlaps the existing circles.

Results

3,379 takers, 577 correct, 2,802 wrong, 17% success

Q) If Capital Homes’ production decreased by 24% next month and then by a further 10% the following month (from the June level), how many houses would the company build in August?

A) 99
B) 102
C) 116
D) 112
Img

Solution

Correct Answer: A.
150 × (1-0.24) = 114
150 × (1-0.1) = 135
114 - (150-135) = 99

Results

1,251 takers, 261 correct, 990 wrong, 21% success

So there you go - those were some of the hardest psychometric questions ever written. If you didn’t answer them correctly, don’t panic, you’re not alone. But perhaps, now is the time for some practicing!