# Numerical Reasoning Test Questions and Answers

## Free Numerical Reasoning Test Questions and Answers

Welcome to our free numerical reasoning test practice questions.

Here are a few numerical reasoning test questions to practice to give you an understanding of what real numerical reasoning tests will be like. The only way to tackle these types of tests and become good at them is to practice, so make the most of these free questions and use our explanations to help you improve your performance.

Car Brand | Cost Price | Monthly Payment | 0–60 mph (secs) | CO2 Emissions (g/km) | Economy (mpg) |
---|---|---|---|---|---|

Flume | £9,999.00 | £329 (3-year) | 7.8 | 94 | 85 |

Rouser | £8,899.00 | £299 (3-year) | 10.1 | 86 | 91 |

Lior | £9,499.00 | £185 (5-year) | 8.9 | 99 | 45 |

Itro | £9,250.00 | £230 (4-year) | 9.4 | 87 | 90 |

Gaz | £8,250.00 | £275 (3-year) | 10.5 | 89 | 75 |

### Q1) For which car is it most expensive to finance via a monthly payment plan versus purchasing outright?

A) Flume B) Rouser C) Lior D) Itro E) Gaz

#### Answer

**Step 1 - Calculate the total payment plan cost for each car**
Flume = 329 x 36 (months) = 11,844
Rouser = 299 x 36 = 10,764
Lior = 185 x 60 = 11,100
Itro = 230 x 48 = 11,040
Gaz = 275 x 36 = 9,900

**Step 2 - Find the difference in cost for each car**
Flume: 11,844 - 9,999 = 1,845
Rouser: 10,764 - 8,899 = 1,865
Lior: 11,100 - 9,499 = 1,601
Itro: 11,040 - 9,250 = 1,790
Gaz: 9,900 - 8,250 = 1,650

**Step 3 - Review to ﬁnd the car with the highest total monthly cost versus buying the car outright**
Thus the correct answer is (B), Rouser

### Q2) How far can a Lior-owning family travel on a two-week holiday in the South of France on a daily petrol budget of £35; if they buy all their petrol at the local hypermarket at 1.9 Euros per litre? (Assume 1.25 Euros to the £, 1 litre = 0.22 gallons)?

A) 3,119 miles B) 3,191 miles C) 3,550 miles D) 3,640 miles E) 3,645 miles

#### Answer

**Step 1 - Find how much petrol can be purchased over the two week holiday**
£35 x 14 (days) = £490

**Step 2 - Convert this ﬁgure to Euros**
£490 x 1.25 = 612.5 Euros

**Step 3 - Find how much petrol can be purchased**
612.5 / 1.9 = 322.4 litres
322.4 x 0.22 = 70.9 gallons

**Step 4 - Find how far a Lior will travel using that much petrol**
70.9 x 45 = 3,191 miles

Thus the correct answer is (B), 3,191 miles

### Q3) Assuming that after reaching 60mph, each car can accelerate to 90 mph with a 40% reduction in the time taken to reach 60mph, which car will reach a speed of 90 mph in 15 secs?

A) Flume B) Rouser C) Lior D) Itro E) Gaz

#### Answer

**Step 1 - Calculate for each car the time taken to go from 60-90mph**
Flume: 7.8 x .6 = 4.68
Rouser: 10.1 x .6 = 6.06
Lior: 8.9 x .6 = 5.34
Itro: 9.4 x .6 = 5.64
Gaz: 10.5 x .6 = 6.3

**Step 2 - Add this time to the 0-60mph time for each car**
Flume: 4.68 = 12.5 secs
Rouser: 6.06 = 16.2 secs
Lior: 5.34 = 14.2 secs
Itro: 5.64 = 15.0 secs
Gaz: 6.3 = 16.8 secs

Thus the correct answer is (D), Itro

### Q4) A Flume, a Rouser and a Lior car are driven around a test track for 450 miles. How much CO2, to the nearest kg, is emitted by the three cars? (1.61 km = 1 mile)?

A) 200 kg B) 201 kg C) 202 kg D) 203 kg E) 204 kg

#### Answer

**Step 1 - sum the CO2 emissions for the 3 cars**
94 + 86 + 99 = 279

**Step 2 - put into a miles: km ratio**
279 x 1.61 = 449.19 g / per mile

**Step 3 - convert the emissions from g/km**
449.19 x 450 = 202,136 g = 202 kg

Thus the correct answer is (C), 202 kg